aknaelemek

aknaelem

A gravitációs üzemmódú – atmoszferikus nyomáson üzemelő – föld alatti csővezetékek tisztító, ellenőrző, ülepítő aknaelemei alkalmazhatok olyan csatornákhoz, amelyeken a szállított ipari-, kommunális-, csapadék- vagy talajvizek kémiai összetétele nem karos az elemek betonjára, es/vagy az illesztési kapcsolatok tömítő anyagára ( vízzáró cement-, vagy műanyag habarcs, gumitömítés stb.). A csaphornyos aknaelemek max. 6 m folyásfenékszintig építhetők be. Gumigyűrűs tömítésű aknaelemeink – anyagminőségük es szerkezeti vastagságukból adódóan - az előbbi folyásfenékszint alatt is használhatók.

Az aknaelemek rendeltetése

 

Az előregyártott aknacsalád elemei a klasszikus csatornaépítést hivatottak megváltoztatni ill. felgyorsítani azt.  Az akna alsó elemek a monolit akna alsó elemekkel szemben gépi eljárással kerülnek kialakításra. Az elemek kialakítása kellő precizitással a helyszínen nem végezhető el. Az aknagyűrűk és szűkítők a hagyományos aknagyűrűkkel és szűkítőkkel szemben gépi préseléssel és vibrációs tömörítéssel készülnek. Az elemek ezáltal anyagukban vízzáróak, nem igényelnek bevonatolást, így ezekkel az elemekkel  a minőség javulása mellett jelentősen lerövidül az építés időtartama.

Az aknákba beköthető a ma Magyarországon forgalomban lévő mindenfajta cső max. DN800 mm-ig iránytörési és lejtési korlát nélkül. Bukóaknákhoz az aknagyűrűkbe is gyárilag beépíthetőek a csatlakozó idomok.

Műszaki adatok és információk:

Az aknarendszer az alábbi elemtípusokból épül fel:

-          fenékelemek

-          magasító gyűrűk

-          szűkítők elemek

-          szintbeállító gyűrűk

Letölthető dokumentumok az aknaelemekhez:

Aknaelemprospektus