River Pool

Vincze Ottó szentendrei művész azzal kereste meg vállalatunkat, hogy a szentendrei Dunába (!) tervezett River Pool térinstallációjában felhasznált nagyméretű biliárdgolyókat segítsük lesúlyozni úgy,hogy a Duna sodrása nem tudja magával vinni

river pool

 

Néhány megbeszélés után arra jutottunk, hogy betontermékeink közül a legalkalmasabbak a betonfedlapjaink egyik típusa lennének, amelyek elég nehezek ahhoz, hogy helyben tartsák a golyókat, de még kézi erővel mozgathatóak. A Rivelr Pool megvalósult a Dunában, 2016.augusztus 4-én lezajlott a hivatalos kiállítás megnyitója, és jelenleg is ott lebegnek a biliárdgolyók a szentendrei Dunán-és mi tudjuk, hogy mindegyik alatt ott vannak a Szebeton termékei is.:)
Támogatásunkat a Szentendrei Önkormányzattól Gyürk Dorottya Kulturális Alpolgármester köszönte meg:

Tisztelt Vezérigazgató Úr!

Kedves Zoltán!

 

Szeretném megköszönni nagyvonalú támogatását, melyet Vincze Ottó River-pool dunai installációja megvalósítása kapcsán Önöktől kaptunk. Szentendre kulturális városvezetése nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a művészváros imázs ne csak üres lózung legyen, hanem kézzelfogható valóság. Ne kelljen ahhoz feltétlen múzeumba menni, hogy az idelátogató a művészettel, műtárgyakkal találkozzon.  Kiemelten fontosnak tartom, hogy a művészet a köztereken, az utcán is tetten érhető legyen. Ennek az útnak az első állomása Vincze Ottó most megvalósult River-pool alkotása, melyet ebben az évben, több más public art mű is követ majd. Nagyra értékelem a SZEBETON és személyesen az Ön művészetpártoló lokálpatrióta hozzáállását, köszönöm, hogy támogatnak azon cél elérésében, hogy e kiemelkedő művészeti hagyománnyal rendelkező város újra betölthesse hivatását: Szentendre ismét a képzőművészet hazai fővárosává váljék. 

Üdvözlettel:

Gyürk DorottyaKulturális Alpolgármester

Szentendrei Közös Önkormányzati Hivatal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A River Pool szimbolikája: A híres Duna-korzó azon szakaszán súlyozták ugyanis le a tízméteres kábelekre kötött óriáslabdákat, ahol Mária Terézia korától kezdve a helyi szerb kereskedők céhének, a Privilegizált Szentendrei Kereskedők Társaságának a kikötője volt, és pont annyi golyó libeg a vízfelszínen, ahány privilegizált hajó itt annak idején kiköthetett. Vincze elmesélte, hogy a fehér golyókra a Társaság egykori címerének különféle verzióit rajzolta. A címer három fő eleme a horgony, a görögkeleti szerbekre utaló kettős kereszt és egy 4-es szám. Utóbbi azért, mert a XVII. század végén-XVIII. század elején 4 százalékos volt a tisztességesnek tartott kereskedelmi haszonkulcs.